Alle collectiesInstallatie en compatibiliteitPlug-In Battery
De Plug-In Battery: alles wat je moet weten
De Plug-In Battery: alles wat je moet weten
Deze week bijgewerkt

De Plug-In Battery is alleen beschikbaar voor huishoudens in Nederland.

Met de HomeWizard Plug-In Battery bewaar jij je opgewekte zonnestroom voor een later moment. Zo maak je optimaal gebruik van jouw eigen zonnestroom en kan je jouw huis hier dag en nacht mee voorzien. Hiermee verlaag je terugleverboetes, word je minder afhankelijk van de salderingsregeling en ben je ook nog eens duurzaam bezig!

Je installeert de Plug-In Battery gemakkelijk zelf. Steek de stekker van de batterij in een stopcontact en installeer hem, net als al onze andere producten, gemakkelijk via de HomeWizard Energy app. Hieronder gaan wij dieper in op de meestgestelde vragen rondom dit product.

Benodigdheden en installatie

Wat heb ik nodig om de thuisbatterij werkend te krijgen?

Je hebt een vrij stopcontact nodig en een plek om de batterij neer te zetten. Dit heb je nodig:

• Een wifiverbinding met internet

• Een telefoon of tablet met Android of iOS

• Zonnepanelen

• Een slimme meter

• Een HomeWizard P1 Meter

Bij welke energieleverancier je ook zit en welk merk omvormer of zonnepanelen je ook hebt, de Plug-In Battery werkt onafhankelijk ervan.

Maakt het uit bij welke energieleverancier ik zit?

Nee, dat maakt niet uit. De Plug-In Battery werkt onafhankelijk van energieleverancier.

Kan ik de HomeWizard thuisbatterij écht helemaal zelf installeren?

Jazeker. Steek de stekker van de batterij in een stopcontact en installeer hem, net als al onze andere producten, gemakkelijk via de HomeWizard Energy app. Wil je 4 batterijen aansluiten of meer dan 800 watt ontladen, dan adviseren wij om dit door een installateur te laten doen.

Heb ik een Energy+ abonnement nodig?

Nee, je hebt geen abonnement nodig. Bij de batterij krijg je gratis updates en ondersteuning.

Hoeveel batterijen kan ik maximaal aansluiten?

Je kan maximaal 4 batterijen aansluiten (later mogelijk meer). Opstellingen van 1 tot 3 batterijen kun je zonder problemen aansluiten op meerdere stopcontacten. Wil je een opstelling met 4 batterijen, dan raden we aan deze op een eigen groep aan te sluiten via een installateur. Het maximale ontlaadvermogen is altijd 800 watt ongeacht het aantal batterijen. Als deze op een eigen groep zijn aangesloten, kan dit worden ontgrendeld naar het aantal batterijen keer 800 watt. Dat betekent 1600 watt laden en ontladen voor 2 batterijen, 2400 watt bij 3 batterijen en 3200 watt bij 4 batterijen.

Kan ik de thuisbatterij op een stekkerblok of verlengsnoer aansluiten?

We raden het af om de thuisbatterij op een stekkerblok of verlengsnoer aan te sluiten. Als je meerdere apparaten die veel stroom verbruiken op een stekkerblok aansluit, kan het zijn dat het stekkerblok zelf, of de stekker hiervan, te heet wordt. Deze zijn vaak niet berekend op langdurig en dagelijks hoog stroomverbruik.

Waar kan ik de batterij het best neerzetten?

Zet de thuisbatterij op een vorstvrije en veilige locatie in jouw woning. Zet de batterij niet in direct zonlicht. Populaire locaties zijn de zolder, overloop, kelder, garage, cv-ruimte of technische ruimte. We raden af om de thuisbatterij op een locatie te zetten die begaanbaar moet blijven bij calamiteiten, zoals vluchtroutes. De thuisbatterij kan niet buiten worden geplaatst.

Kan ik de thuisbatterij buiten plaatsen?

Nee, de thuisbatterij kan niet buiten worden geplaatst. Zowel de volle zon, vocht en temperaturen onder nul hebben negatieve invloed op de werking, levensduur en veiligheid van een batterij. De meeste batterijen die buiten staan worden actief verwarmd om te voorkomen dat ze bevriezen. Dit kost alleen maar extra stroom.

Werking van de Plug-In Battery

Kan de batterij laden op dynamische tarieven?

Nee, onze focus ligt op het zo efficiënt mogelijk je zonnestroom in huis houden voor als je het zelf nodig hebt. Opladen en ontladen op basis van lage uurtarieven bij een dynamisch contract wordt niet ondersteund omdat de prijsverschillen binnen de dag te klein zijn om financieel of ecologisch voordeel te behalen.

Kan ik met de batterij geld verdienen op de onbalansmarkt?

Nee, De Plug-In Battery focust op het opslaan van de duurzame energie die van je zonnepanelen komt, daardoor zit je niet vast aan één energieleverancier. Sommige energieleveranciers beloven flinke rendementen door batterijen te verkopen waarmee zij ‘handelen’ op verschillende onbalansmarkten om geld te verdienen. Onbalans gestuurde batterijen laden of ontladen per kwartier om het aanbod op het landelijk stroomnet gelijk te trekken met de vraag. Door dit te doen overbelast je doorgaans het net in jouw wijk.

Handel via de onbalansmarkt lijkt lucratief omdat je hier tot wel 4x zo vaak per dag kan laden en ontladen in vergelijking met de stroom in huis houden voor eigen gebruik ‘s nachts. Wat het potentiële rendement per dag hoger maakt, maar de batterij levensduur verkort door celdegradatie van het veel vaker laden en ontladen.

Momenteel wordt voornamelijk in de zakelijke markt steeds meer batterijcapaciteit ingezet op handelen op de onbalansmarkt, waardoor het onzeker is hoe lucratief deze markt voor consumenten blijft. zeker met het versneld vervallen van saldering na 2026. Immers, hoe meer batterijen er op onbalans handelen, hoe minder er te verdienen is.

Mag een batterij op een stekker?

Ja, dat mag. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft vastgesteld dat je als consument gelimiteerd mag terugleveren op een stopcontact. Hiervoor houden wij de Europese (EN/IEC 50549) normering aan die een limiet tot 800 watt toestaat en additionele HomeWizard gepatenteerde beveiligingen die verder gaan dan deze norm om tot een veilig product te komen. Ben je een installateur? Lees het artikel: Kan ik de Plug-In Battery conform NEN 1010 installeren?

Wat gebeurt er als de stroom uitvalt?

Als de stroom in je woning uitvalt, schakelt de batterij óók uit ter beveiliging. Dit is om te voorkomen dat bij werkzaamheden alsnog stroom op de installatie staat. De batterij kan - zoals de meeste thuisbatterijen - niet gebruikt worden als een noodstroomvoorziening. Batterijen gebruiken als noodstroomvoorziening is in veel woningen kostbaar en complex omdat deze enkel als maatwerk per woning geïnstalleerd kunnen worden met de juiste beveiligingen.

Hoe werkt de batterij met een 3-fasenaansluiting?

Plaats je de HomeWizard Plug-In Battery op een andere fase dan waar de omvormer van je zonnepanelen op teruglevert, dan betekent het dat je op één fase teruglevert met je zonnepanelen, en gelijktijdig via een andere fase je batterij oplaadt. Jouw slimme meter rekent met de som van het verbruik van de drie fasen, ongeacht wat er op welke fase gebeurt. Voor het rendement maakt dit dus niet uit. Als de batterij wordt aangesloten op dezelfde fase als de zonnepanelen is dit wel duurzaam en beter voor de balans in het stroomnet.

Gaat de batterij uit bij te hoge netspanning?

De batterij stopt met ontladen als de netspanning te hoog wordt om de apparaten in jouw huis te beschermen (EN 50549-1/2). Omdat de thuisbatterij voornamelijk ‘s nachts zal ontladen als de netspanning lager is, komt dit in de praktijk nauwelijks voor.

Verliest de batterij ook stroom?

Ja, bij elke batterij of omvormer wordt een gedeelte van de stroom ook omgezet in warmte. Met een efficiënte omzetting van stroom naar de batterij en terug, heb je minder warmte en daarmee minder verlies. Het verlies is afhankelijk van de omgevingstemperatuur en hoe hard geladen en ontladen wordt ten opzichte van het maximale vermogen van de omvormer (houdt rekening met tussen de 75% en 88% efficiëntie in echte omstandigheden). Door het gebruik van micro-omvormers is de HomeWizard Plug-In Battery efficiënter dan batterijen met grotere omvormers. De meeste fabrikanten vermelden namelijk efficiëntiecijfers onder laboratoriumomstandigheden (met de meest ideale opstelling).

Ik wissel van energieleverancier, wat nu?

Geen probleem. De Plug-In Battery en P1 Meter werken onafhankelijk van energieleverancier.

Zit mijn thuislaadpaal mijn batterij in de weg?

Je kan een batterij gewoon gebruiken als je een laadpaal hebt. Afhankelijk van hoe de laadpaal is aangestuurd, zijn er verschillende scenario’s mogelijk.

Als je jouw auto oplaadt zal deze stroom uit de batterij gebruiken als je zonnepanelen niet genoeg opwekken. Omdat de batterij en auto niet met elkaar communiceren kun je hier geen voorrang in aangeven. Indien je laadpaal een functie heeft om te laden op basis van overige zonnestroom, is het afhankelijk van de eerste die start met sturen of de batterij of de auto eerst gaat.

Hoe weet ik op welke fase ik mijn thuisbatterij aansluit?

Heb je de batterij geïnstalleerd, dan kan je in de 3-fasengrafiek zien op welke fase de Plug-In Battery is aangesloten.

Kan de batterij functioneren als accu voor wanneer de stroom uitvalt (of voor op de camping)?

Nee, als de stroom in je woning uitvalt, dan schakelt de batterij ook uit. Je kan de batterij dus niet als accu gebruiken voor wanneer de stroom uitvalt.

Maakt het uit wat voor aansluiting ik in mijn woning/meterkast heb?

Het maakt niet uit welke aansluiting je in jouw meterkast hebt. Je steekt de stekker van de thuisbatterij gewoon in het stopcontact. Wanneer je 4 batterijen wilt aansluiten, moet je deze op een eigen zekeringgroep aansluiten.

Ik hoor mijn batterij schakelen. Ik hoor klikjes. Wat betekent dit?

Zodra de batterij wisselt tussen laden en ontladen, dan kan je één of meerdere klikjes horen. Dit is normaal.

Is een batterij nuttig als ik nog volledig kan salderen?

Een batterij koop je voor de lange termijn. Een batterij vanuit duurzaamheidsoverwegingen is direct een goede investering. Je eigen zonnestroom van overdag wordt opgeslagen, waardoor je ‘s avonds minder stroom gebruikt die wordt opgewekt uit kolen- of gascentrales. Ook hoeft er minder stroom verplaatst te worden op het net en dat bespaart kosten. Vanuit een financieel oogpunt wordt een batterij steeds interessanter nu er kosten zijn voor teruglevering. Daarbovenop eindigt de salderingsregeling na 2026. Door wind- en zonne-energie zullen de prijzen overdag lager worden, en ‘s nachts hoger. We verwachten dat de gemiddelde energieprijs mede hierdoor zal gaan stijgen in de komende jaren, ook als je een vast contract hebt. De terugleverkosten zullen mogelijk ook omhoog gaan tot de saldering stopt. Kun je dan beter wachten tot de saldering eraf is met het kopen van een batterij? Dat denken wij niet. Veel zonnepaneleneigenaren bereiden zich nu al voor op het eindigen van de salderingsregeling, aangezien het niet haalbaar is om elk huishouden met zonnepanelen (3 miljoen in Nederland) voor het eind van 2026 van batterijen te voorzien.

Capaciteit

Hoeveel batterijen heb ik nodig?

Hoeveel batterijen je nodig hebt is niet alleen afhankelijk van je stroomverbruik in huis en hoeveel opwek je hebt, maar ook wat je wilt bereiken met je batterij. Bijvoorbeeld maximaal rendement of maximale duurzaamheid. Eigenlijk wil je op zonnige dagen je batterij zo leeg mogelijk krijgen gedurende de nacht. Kijk hiervoor bijvoorbeeld naar je gemiddelde afname uit het net per dag in een zonnige week in het voorjaar of de zomer. Stel je voor dat je hier 20 kWh per week uit het net haalt, dat betekent dat je per dag gemiddeld 2,8 kWh nodig hebt om op te slaan. Voor maximale duurzaamheid kun je afwegen tussen het maximale verbruik en het gemiddelde gebruik per dag. Wat je ook kiest, je kan er op een later moment altijd eentje bij plaatsen als je doel of verbruik verandert.

Is 800 watt ontladen genoeg voor mijn woning?

Met ontladen tot 800 watt voorzie je heel veel verbruikers al in huis van stroom. Denk bijvoorbeeld aan je tv, verlichting, koelkast, router, laptop, pc, maar ook een deel van je droger. Wat je boven de 800 watt gebruikt komt gewoon uit het net zoals gewoonlijk. Een gemiddelde woning heeft voor 92% van de tijd geen verbruik boven de 800 watt. Toch meer kunnen ontladen? Je kan bij meerdere batterijen ervoor kiezen om deze op een eigen groep aan te laten sluiten om de begrenzing van 800 watt uit te zetten. Dit levert in de meeste woningen ongeveer 10% extra stroomverplaatsing op per jaar omdat je dan ook kan wassen en koken met energie uit de batterij.

Duurzaamheid

Is een thuisbatterij duurzaam?

Ja, met een thuisbatterij gebruik je 's nachts groene stroom uit je eigen zonnepanelen. De gemiddelde CO2-uitstoot van een kWh grijze stroom vanuit het net is 0,37 kg (CBS/RIVM). De batterij heeft een gemiddelde CO2-uitstoot van 600 kg CO2 (productie en transport). Met deze gegevens kan deze al binnen 3 jaar CO2-neutraal zijn. Het hoofdbestanddeel van de batterij is lithium. Lithium kan bij recycling grotendeels worden teruggewonnen, waardoor mijnbouw wordt verminderd en milieuschade wordt beperkt.

Hoe snel verdien ik een thuisbatterij terug?

Hoe snel je een thuisbatterij (ook wel thuisaccu) hebt terugverdiend, verschilt per situatie. Denk aan je wisselende stroomprijs, zonnestroomoverschot, stroomverbruik, terugleververgoedingen en terugleverheffingen en de salderingsregeling die stopt na 2026. Dit maakt de terugverdientijd anders per situatie en huishouden. Door een batterij word je minder afhankelijk van deze onzekerheden omdat je meer eigen stroom in huis houdt, en gebruik je minder stroom uit fossiele bronnen zoals olie, kolen en gas. Met een gemiddeld verbruik schatten wij in dat de terugverdientijd ongeveer 6 jaar is met een stroomprijs van €0,35.

Garantie en veiligheid

Heb ik garantie op de werking van de Plug-In Battery? (Swap Service?)

Niemand wil garanties of verzekeringen die je niet gebruikt maar wel vooraf (indirect) betaalt, zeker als achteraf blijkt dat je net buiten de voorwaarden valt als je het wel nodig hebt. Daarom bieden wij tot 7 jaar na aankoop óf 4000 cycli ‘Swap Service’. Mocht je batterij onverhoopt defect raken dan helpen we jou graag op de volgende manier:

– gaat je batterij binnen 2 jaar stuk, dan komen we hem ophalen en vervangen we hem direct kosteloos voor een nieuwe.
– gaat je batterij in jaar 3 t/m 7 stuk? Geen zorgen, wat er ook stuk is gegaan, wij komen de batterij bij jou thuis ophalen en vervangen hem voor een thuisbatterij die nieuwer is dan degene die je had. Dit kost €329.

Bij andere batterijen krijg je vaak een langere maar zeer beperkte productgarantie. Dat betekent dat je het product binnen de garantie niet zonder kosten kan laten repareren. Denk aan voorrijkosten, reparatiekosten, onderdelen die buiten garantie vallen of als slijtage worden gezien. Bij HomeWizard geldt: wat er ook gerepareerd moet worden, wij halen je defecte batterij bij je op en geven je een werkend exemplaar.

Met een HomeWizard Plug-In Battery weet je waar je aan toe bent, blijft jouw aankoopprijs laag, je terugverdientijd kort en betaal je enkel als je het nodig hebt.
De verwachte levensduur van de batterij is 15 jaar.

De genoemde Swap Service dekt geen gebruikersschade zoals valschade, waterschade of gebruik anders dan omschreven in de gebruiksovereenkomst. We bieden geen ondersteuning bij het correct inrichten van jouw eigen wifinetwerk.

Is de batterij brandgevaarlijk?

Bij gebruik van elk type batterij, zoals een oplader van je mobiele telefoon, tablet of elektrische fiets, bestaat er altijd een kleine kans op brand. Gelukkig is de kans dat dit daadwerkelijk gebeurt heel erg klein. In de HomeWizard Plug-In Battery zitten hoge kwaliteit recyclebare lithium-fosfaatcellen (LFP). Deze cellen behoren tot de veiligste categorie van batterijen dankzij de hoogwaardige samenstelling, en bevatten geen omstreden conflictmetalen zoals kobalt en mangaan. De HomeWizard Plug-In Battery heeft bovendien ingebouwde sensoren, zoals til-, val- en hittesensoren om verkeerd gebruik preventief te kunnen detecteren.

Hoe kijken verzekeraars naar de thuisbatterij?

De meeste opstal- en woonverzekeringen hebben niets over thuisbatterijen in hun polisvoorwaarden opgenomen. Dit betekent dat je in de meeste gevallen gewoon verzekerd bent.

Verzekeraars Interpolis, FBTO en Promovendum vermelden in hun polis wel specifiek dat jouw thuisbatterij geïnstalleerd moet zijn volgens de gebruiksinstructies van de fabrikant. Let hier dus goed op tijdens de installatie.

Bovenstaande informatie dateert van Mei 2024. Neem voor de actuele informatie over jouw verzekering altijd contact op met je verzekeraar.