layout.skip_to_main_content
Alle collectiesInstallatie en compatibiliteitPlug-In Battery
Kan ik de Plug-In Battery conform NEN 1010 installeren?
Kan ik de Plug-In Battery conform NEN 1010 installeren?
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Let op: dit artikel is gericht op zakelijke installateurs. Ben je een consument, lees dan hier alles over de Plug-In Battery

De HomeWizard Plug-In Battery is een thuisbatterij met een stekker waarmee consumenten hun zonnestroom thuis kunnen opslaan voor gebruik op een later moment.

Als installateur ben je natuurlijk bekend met de NEN-normering waarin staat dat je apparaten die terugleveren alleen met een vaste bekabeling mag aansluiten bij jouw klant. Dit is vanwege een aantal redenen:

1. Bij apparaten met een ingebouwde stekker is het niet bekend of deze de benodigde beveiligingen hebben wanneer er een netstoring is. De HomeWizard Plug-In Battery heeft deze beveiligingen standaard ingebouwd en voldoet hiermee aan de normering (EN 50549-1/2) die dit vereist.

2. Het is niet bekend of er binnen een bestaande zekeringgroep of aardlek een hogere (lek)stroom kan lopen dan waar de groep op is afgezekerd. De HomeWizard batterij veroorzaakt geen vertraging op het inschakelen van de aardlek in de installatie. De Plug-In Battery monitort op overbelasting via de hoofdaansluiting om de veiligheid te waarborgen en hogere stromen dan de zekering in te perken (patent pending).

3. Het is niet bekend of bij het loskoppelen van de stekker de adequate afschakelbeveiliging aanwezig is om de stekkerpinnen spanningsloos te maken, zodat er geen stroom meer op staat en het veilig is om aan te raken. De HomeWizard Plug-In Battery schakelt direct uit (<20ms), zodra de stekker wordt losgekoppeld van het stroomnet. Dit is conform de EN 50549-1/2 en IEC 62109-1:2010.

Met bovenstaande beveiligingen is de HomeWizard Plug-In Battery veilig met een stekker aan te sluiten. Wil je de batterij als installateur conform NEN 1010 aansluiten dan kun je de stekker verwijderen en deze aansluiten met vaste bekabeling. Wanneer consumenten 4 thuisbatterijen willen aansluiten, adviseren wij hen om contact op te nemen met een installateur. We adviseren ook een installateur aan consumenten die meer dan 800 watt op willen laden en/of ontladen.

Zijn er extra kosten verbonden aan het gebruik van de Plug-In Battery?

Nee, met de aanschaf van de Plug-In Battery ben je klaar. Mocht je geen P1 Meter hebben (€29,95), dan zijn dit de enige kosten die daarbij komen. Met de P1 Meter kan de Plug-In Battery worden aangestuurd. Het gebruik van de app en de software-updates zijn volledig gratis.

Welke producten heb ik nodig om de HomeWizard Plug-In Battery werkend te krijgen?

Je hebt een vrij stopcontact nodig en een plek om de batterij neer te zetten. Dit heb je nodig:

• Een wifiverbinding met internet

• Een telefoon of tablet met Android of iOS

• Zonnepanelen

• Een slimme meter

• Een HomeWizard P1 Meter

Het maakt niet uit welke energieleverancier, merk omvormer of zonnepanelen je klant heeft, de Plug-In Battery werkt altijd.

Hoe installeer ik meerdere thuisbatterijen?

Elke Plug-In Battery kan met zijn stekker op een stopcontact worden aangesloten. Wil je 4 batterijen aansluiten dan moeten deze op een aparte zekeringgroep worden geplaatst. Het maximale ontlaadvermogen is standaard altijd 800 watt ongeacht het aantal batterijen. Als deze op een eigen groep zijn aangesloten, kan dit worden ontgrendeld naar het aantal batterijen keer 800 watt. Dat betekent 1600 watt laden en ontladen voor 2 batterijen, 2400 watt bij 3 batterijen en 3200 watt bij 4 batterijen.

Waar kan ik de batterij het best neerzetten?

Zet de thuisbatterij op een vorstvrije en veilige locatie. Zet de batterij niet in direct zonlicht. Populaire locaties zijn de zolder, overloop, kelder, garage, cv-ruimte of technische ruimte. We raden af om de thuisbatterij op een locatie te zetten die begaanbaar moet blijven bij calamiteiten, zoals vluchtroutes. De thuisbatterij kan niet buiten worden geplaatst.