Mijn zonverbruik grafiek toont verkeerde waardes, wat kan ik doen?
Mijn zonverbruik grafiek toont verkeerde waardes, wat kan ik doen?

Alle oorzaken van verkeerde waardes in je zonverbruik grafiek

Meer dan een week geleden bijgewerkt

Er zijn meerdere mogelijke oorzaken van incorrecte waardes in je zonverbruik grafiek. Onderstaand alle oplossing op een rij.

Mijn zonverbruik grafiek toont 0.0 kWh als zonverbruik

Het kan voorkomen dat de huidige dag/week/maand/jaar 0.0 kWh zonverbruik toont. Dit ontstaat in de meeste gevallen omdat de omvormer iets achter loopt met het sturen van data ten opzichte van de data uit de P1 meter.

Oplossing: Vanuit onze kant is hier geen oplossing. Je kan contact opnemen met je omvormer fabrikant om te vragen dit te verbeteren.

Het kan ook zijn dat je zonverbruik grafiek 0 aangeeft omdat in de periode die je kijkt (week/maand/jaar) de omvormer niet voor de gehele periode gekoppeld was aan de Energy app.

Oplossing: Kijk naar periodes waarin je complete data hebt van je zonnepanelen.

Op de dag van het koppelen van de omvormer is de data niet van de hele dag beschikbaar, deze zal in de meeste gevallen pas vanaf de volgende dag correct gaat registreren.

Oplossing: Wacht tot 1 dag na de installatie. Hierna zijn de grafieken correct.

Mijn zonverbruik en stroomgebruik grafiek tonen te hoge waardes

De zonverbruik grafiek wordt samengesteld uit de data van je P1 meter, en data van je zonnepanelen. Je zonnepanelen kunnen op 2 manieren uitgelezen worden, namelijk middels een directe koppeling met je omvormer, of door een kWh meter op de zonnepanelen te installeren. Het is belangrijk dat je slechts één van deze opties kiest, anders wordt de opwek van de zonnepanelen dubbel meegerekend.

Oplossing: Koppel enkel je kWh meter, óf je omvormer, maar niet allebei. Zorg er ook voor dat al je zonnepanelen worden gemeten.

Mijn omvormer grafiek toont geen/incorrecte data

Heb je meerdere omvormers en toont de opwek grafiek verkeerde data? Dan kan het zijn dat de omvormers niet goed zijn ingesteld in de omvormer app. De omvormers dienen altijd in dezelfde installatie/site/plant geïnstalleerd te zijn zodat ze gezien worden als één woning/installatie. (naam afhankelijk van het merk omvormer).

Oplossing: Ga naar de app van je omvormer, en controleer of er meerdere installaties zijn aangemaakt. Zo ja, installeer de omvormers dan in één installatie, en verwijder de lege installaties.

Hoe je dit doet is afhankelijk van de omvormer app. Raadpleeg hiervoor de support van de desbetreffende app.

Mijn SolarEdge grafiek toont te hoge waardes

Helaas komt het soms voor dat de SolarEdge omvormer verkeerde data naar ons doorstuurt, wat resulteert in een te hoog totaal getal in je opwek grafiek.

Oplossing: In de meeste gevallen lost dit probleem zichzelf op. In de gevallen waar dit niet gebeurt, kunnen we helaas geen oplossing bieden gezien dit probleem direct vanuit de SolarEdge omvormer komt.