Alle collectiesProblemen oplossenEnergy App
Mijn zonverbruiksgrafiek toont verkeerde waardes, wat kan ik doen?
Mijn zonverbruiksgrafiek toont verkeerde waardes, wat kan ik doen?

Alle oorzaken van verkeerde waardes in je zonverbruiksgrafiek

Meer dan een week geleden bijgewerkt

Er zijn meerdere mogelijke oorzaken van incorrecte waardes in je zonverbruiksgrafiek. Onderstaand alle oplossingen op een rij.

Mijn zonverbruiksgrafiek toont 0,0 kWh als zonverbruik

Het kan voorkomen dat de huidige dag/week/maand/jaar 0,0 kWh zonverbruik toont. Dit ontstaat in de meeste gevallen omdat de omvormer iets achterloopt met het sturen van data ten opzichte van de data uit de P1 Meter.

Oplossing: Vanuit onze kant is hier geen oplossing voor. Je kan wel contact opnemen met je omvormerfabrikant en aan hen vragen dit te verbeteren.

Het kan ook zijn dat je zonverbruiksgrafiek 0 aangeeft omdat in de periode die je kijkt (week/maand/jaar) de omvormer niet voor de gehele periode aan de HomeWizard Energy-app gekoppeld was.

Oplossing: Kijk naar periodes waarin je complete data hebt van je zonnepanelen.

Op de dag dat je jouw omvormer koppelt is de data niet van de hele dag beschikbaar. Deze data zal in de meeste gevallen pas vanaf de volgende dag correct gaan registreren.

Oplossing: Wacht tot 1 dag nadat je jouw omvormer hebt gekoppeld. Hierna zijn de grafieken correct.

Mijn zonverbruik- en stroomverbruiksgrafiek tonen te hoge waardes

De grafiek met zonverbruik wordt samengesteld uit de data van je P1 Meter en de data van je zonnepanelen. Je zonnepanelen kunnen op twee manieren uitgelezen worden, namelijk middels een directe koppeling met je omvormer, of door een kWh Meter op de zonnepanelen te installeren. Het is belangrijk dat je slechts één van deze opties kiest, anders wordt de opwek van de zonnepanelen dubbel meegerekend.

Oplossing: Koppel enkel je kWh Meter óf je omvormer, maar niet allebei. Zorg er ook voor dat al je zonnepanelen worden gemeten.

Mijn totaalopwek toont geen of incorrecte data (meerdere omvormers)

Heb je meerdere omvormers en toont de opwek grafiek verkeerde data? Dan kan het zijn dat de omvormers niet goed in de omvormer app zijn ingesteld. De omvormers dienen altijd in dezelfde installatie/site/plant geïnstalleerd te zijn zodat ze gezien worden als één woning/installatie (de naam is afhankelijk van het merk van je omvormer).

Oplossing: Ga naar de app van je omvormer en controleer of er meerdere installaties zijn aangemaakt. Zo ja, installeer de omvormers dan in één installatie, en verwijder de lege installaties.

Hoe je dit doet is afhankelijk van welke omvormer en/of app je hebt. Raadpleeg hiervoor de support van de desbetreffende app.

Mijn SolarEdge grafiek toont te hoge waardes

Helaas komt het soms voor dat de SolarEdge omvormer verkeerde data naar ons doorstuurt, wat resulteert in een te hoog totaal getal in je opwekgrafiek.

Oplossing: In de meeste gevallen lost dit probleem zichzelf op. In de gevallen waar dit niet gebeurt, kunnen we helaas geen oplossing bieden gezien dit probleem direct vanuit de SolarEdge-omvormer komt.