App-funksjonalitet
Hvordan angir jeg takster/tariffer og energikostnader?

Angi takster/tariffer riktig for automatisk beregning av forbrukskostnadene dine

Oppdatert over en uke siden

Hver graf viser kostnadene for grafen i øverste høyre hjørne. Denne kostnadsoversikten beregnes så nøyaktig som mulig, men representerer kanskje ikke de faktiske totale kostnadene på den årlige energiregningen din. Kalkylen skal brukes som en indikasjon på kostnadene dine. Å legge inn riktige tariffer vil forbedre nøyaktigheten av kostnadsoversikten i appen.

Hvor finner jeg tariff-innstillingene?

Du finner innstillingsskjermen for tariffer i Energy-appen under innstillinger (tannhjulsikon) > tariffer. Her finner du en oversikt med følgende menyer:

• Startmåned

• Elektrisitet

• Gass

• Vann (bare synlig når en Watermeter er installert)

Startmåned

Hvis energikontrakten din ikke starter i januar, kan du endre dette her. Trykk på månedsnavnet i øverste høyre hjørne og velg startmåneden for energikontrakten din. Ved å endre startmåneden vil årsgrafen starte på startmåneden for energikontrakten din.

Elektrisitet

Her kan du legge inn tariffer for strøm. Trykk på + legg til tariff for å angi en tariff for elektrisitet. Du kommer da inn på skjermen med innstillinger for denne tariffen.

• Leverandør: Her kan du skrive inn navnet på energileverandøren din.

• Startdato: Angi startdatoen for denne tariffen.

• Elektrisitet: Du kan velge mellom en dynamisk og fast verdi. Hvis du har en dynamisk energikontrakt, skriv inn Dynamisk -alternativet, og for en fast kontrakt, skriv inn Fast.

Dynamisk

Når du klikker på dynamisk-alternativet, vil timetaksten for kWh hentes automatisk. Du må angi de andre kostnadene per kWh – klikk her for mer informasjon.

I feltet nedenfor kan du angi momssatsen din for den dynamiske tariffen.

Når alle innstillingene for den dynamiske tariffen er stilt inn riktig, trykk lagre øverst til høyre for å lagre tariffen. Denne tariffen vil nå være synlig på tariffoversiktssiden, og strømkostnadene dine beregnes ut fra denne tariffen.

Fast

Når du klikker på det faste alternativet, vises 2 felt som må angis, nemlig standardpris og lavpris. Du finner disse verdiene på strømregningen eller kontrakten. Sørg for å angi de totale kostnadene per kWh for den mest nøyaktige representasjonen av kostnadene dine.

Gass

Her kan du legge inn takstene dine for gass. Trykk på + legg til tariff for å angi en tariff for gass. Du kommer da inn på skjermen med innstillinger for denne tariffen.

• Leverandør: Her kan du skrive inn navnet på energileverandøren din.

• Startdato: Angi startdatoen for denne tariffen.

• Gass: Du kan velge mellom en dynamisk og fast verdi. Hvis du har en dynamisk energikontrakt, skriv inn Dynamisk -alternativet, og for en fast kontrakt, skriv inn Fast.

Dynamisk

Når du klikker på dynamisk-alternativet, vil timeprisen for m3 hentes automatisk. Du må angi de andre kostnadene per m3, klikk her for mer informasjon.

I feltet nedenfor kan du angi momssatsen din for den dynamiske tariffen.

Når alle innstillingene for den dynamiske tariffen er stilt inn riktig, trykk lagre øverst til høyre for å lagre tariffen. Denne tariffen er nå være synlig på tariffoversiktssiden, og gasskostnadene dine beregnes basert på denne tariffen.

Fikset

Når du klikker på det faste alternativet, vil alternativet for å angi en tariffsats vises. Her kan du legge inn kostnadene per m3 som er angitt på strømregningen eller kontrakten din. Sørg for å angi de totale kostnadene per m3 for å få den mest nøyaktige representasjonen av kostnadene dine.

Vann

Her kan du legge inn takstene dine for vann. Trykk på + legg til tariff for å angi en tariff for gass. Du kommer da inn på skjermen med innstillinger for denne tariffen.

• Leverandør: Her kan du skrive inn navnet på vannleverandøren din.

• Startdato: Angi startdatoen for denne tariffen.

• Tariffsats: Her kan du legge inn kostnadene per m3 som er angitt på strømregningen eller kontrakten. Sørg for å angi de totale kostnadene per m3 for å få den mest nøyaktige representasjonen av kostnadene dine.

Andre kostnader for dynamisk prissetting

Hva er andre kostnader?

Energileverandøren din må betale disse kostnadene på toppen av den grunnleggende markedsprisen for kjøp og salg. Disse inkluderer ubalansekostnader, nasjonal transport, tilgang til markedspriser og CO2-kompensasjoner. Dette er et fast beløp per kWh eller M3 på 2 cent i gjennomsnitt som er litt forskjellig for hver leverandør.

Hvordan er en dynamisk pris strukturert?

De dynamiske kostnadene består av totalt gjeldende grunntimepris + andre kostnader + avgifter. Som et eksempel: hvis grunntimeprisen er €0,33 og du har en ekstra kostnad på €0,05 per kWh og 21 % moms, det vil si (0,33 + 0,05) *1,21 = 0,46 for en kWh strøm.

Hvordan vet jeg de andre kostnadene?

Du kan selv beregne de andre kostnadene som du kan legge inn i Energy-appen. Du trenger:

• KWh-salgsprisen for denne timen inkludert avgifter fra energileverandørens app.

• Mva-prosenten du betaler på strøm

• Grunnpris i kWh for denne timen (du finner denne i Energy-appen når du legger inn priser)

Vi anbefaler å regne med minst 3 desimaler for å unngå avrundingsforskjeller.

Anta at du har en salgspris på €0,134 (fra leverandørappen), en moms på 21 % og en basiskWh-timepris på €0,090, det vil si (0,134 ÷ 1,21) - 0,090 = 0,0207 av andre kostnader.

Viktige merknader

• Basiskostnader for energien din (så som ekstra skatter, servicekostnader eller rabatter) er ikke inkludert.

• Appen støtter ikke alternative tariffer basert på visse forhold (for eksempel når du leverer mer til nettet enn du bruker på årsbasis)

Vanlige spørsmål

Hvor finner jeg takstene mine?

Du finner takstene/tariffene dine på strømregningen eller i energikontrakten.

Kan jeg endre startdatoen for kontrakten min?

Ja, du kan endre startdatoen for kontrakten din under innstillinger > tariffer > startmåned.

Kan jeg legge inn tariffer fra tidligere kontrakter?

Ja, du kan angi flere tariffer med forskjellige tidsrammer. Appen vil beregne kostnader basert på alle de angitte tariffer med deres respektive tidsramme.