Elke grafiek toont de kosten van die grafiek in de rechterbovenhoek. Dit kostenoverzicht is zo nauwkeurig mogelijk berekend, maar kan mogelijk niet de werkelijke totale kosten weergeven op uw jaarlijkse energierekening, het dient als indicatie van de kosten. Het invoeren van de juiste tarieven verbetert de nauwkeurigheid van het kostenoverzicht in de app.

Hoe vul je de juiste tarieven in

Open de app Energie, ga naar Instellingen > Tarieven

Welke prijzen u moet invullen, vindt u op het contract dat u met uw energieleverancier heeft.

Stroomimport: de prijs die je betaalt per kWh verbruikte stroom

Stroomexport: de prijs die je krijgt per kWh teruggeleverde stroom aan het net (zonne-energie).

Gas: de prijs die u betaalt per m³ gas

Voor sommige energieleveranciers en landen kan uw app ook hoge en lage import-/exporttarieven bevatten, stel indien nodig de prijs per tarieftype in.

Limitaties

• Basiskosten van uw nutsvoorzieningen (zoals aanvullende belastingen, servicekosten of kortingen) zijn niet inbegrepen

• Energie ondersteunt geen alternatieve tarieven op basis van bepaalde voorwaarden (zoals wanneer u meer aan het net levert dan u op jaarbasis gebruikt)

• Uw tariefinstellingen worden globaal toegepast over alle metingen, het is niet mogelijk om per tijdsperiode verschillende tarieven in te voeren (zoals variabele tarieven).

Hoe worden de kosten berekend?

Hieronder een voorbeeld van een kostenberekening in de Energy-app.

Om te illustreren hoe we de kosten berekenen gaan we uit van een dag waarop uw zonnepanelen stroom produceren.

Stroomimport normaal

10 kWh

€ 0,21

Stroomexport normaal

20 kWh

€ 0,21

Stroomimport dal

30 kWh

€ 0,20

Stroomexport dal

40 kWh

€ 0,20

De kosten worden berekend met de volgende formule.

(stroomimport normaal x stroomimport normaal tarief) +

(stroomimport dal x stroomimport daltarief) -

(stroomexport normaal x stroomexport normaal tarief) -

(stroomexport dal x stroomexport dal tarief) = som

Voorbeeld: De resultaten van onze dag zijn de volgende: 10 × 0,21 + 30 × 0,20 - 20 × 0,21 - 40 × 0,20 = - €4,10