App-funktioner
Hvordan indstiller jeg takster og energiomkostninger?

Indstil taksterne korrekt for at beregne dine forbrugsomkostninger automatisk

Opdateret over en uge siden

Hver graf viser omkostninger for den pågældende graf i øverste højre hjørne. Denne omkostningsoversigt beregnes så nøjagtigt som muligt, men afspejler ikke nødvendigvis de reelle samlede omkostninger på din årlige energiregning. Beregningen skal ses som en tilnærmelse af dine omkostninger. Hvis du angiver korrekte takster, forbedrer det nøjagtigheden af din omkostningsoversigt i appen.

Hvor kan jeg finde indstillingerne for takster?

Du kan finde indstillingsskærmen for takster i Energy-appen under Indstillinger (tandhjulsikonet) > Takster. Her kan du se en oversigt med følgende menuer:

• Startmåned

• El

• Gas

• Vand (kun synlig, hvis en Watermeter er installeret)

Startmåned

Hvis din energikontrakt ikke starter i januar, kan du ændre det her. Tryk på måneden i det øverste højre hjørne, og vælg startmåneden for din energikontrakt. Når du ændrer din startmåned, starter årsgrafen fra din energikontrakts startmåned.

El

Her kan du angive dine takster for elektricitet. Tryk på +Tilføj takst for at angive en takst for elektricitet. Du kommer derefter videre til skærmen med indstillinger for denne takst.

• Leverandør: Her kan du angive navnet på din energileverandør.

• Startdato:Angiv startdatoen for denne takst.

• El: Du kan vælge mellem en dynamisk og fast værdi. Hvis du har en dynamisk energikontrakt, skal du vælge indstillingen Dynamisk, og for en fast kontrakt skal du vælge Fast.

Dynamisk

Når du vælger indstillingen Dynamisk hentes den timebaserede kWh-takst automatisk. Du vil skulle angive de andre omkostninger pr. kWh. Klik her for yderligere oplysninger.

I feltet nedenfor kan du angive din momssats for den dynamiske takst.

Når alle indstillinger for den dynamiske takst er blevet indstillet korrekt, skal du trykke på Gem i det øverste højre hjørne for at gemme din takst. Denne takst bliver nu synlig på oversigtssiden for takster, og dine elomkostninger beregnes nu på baggrund af denne takst.

Fast

Når du klikker på den faste indstilling, vises der 2 felter, som skal angives, nemlig standardsatsen og satsen uden for spidsbelastningsperioden. Du kan finde disse værdier på din energiregning eller -kontrakt. Sørg for, at du angiver de samlede omkostninger pr. kWh for at få den mest nøjagtige visning af dine omkostninger.

Gas

Her kan du angive dine takster for gas. Tryk på + Tilføj takst for at angive en takst for gas. Du kommer herefter til skærmen med indstillinger for denne takst.

• Leverandør: Her kan du angive navnet på din energileverandør.

• Startdato: Indstil startdatoen for denne takst.

• Gas: Du kan vælge mellem dynamisk og fast værdi. Hvis du har en dynamisk energikontrakt, skal du vælge indstillingen Dynamisk, og for en fast kontrakt skal du vælge Fast.

Dynamisk

Når du klikker på indstillingen Dynamisk, hentes den timebaserede m3-takst automatisk. Du vil skulle angive de andre omkostninger pr. m3. Klik her for at få flere oplysninger.

I feltet nedenfor kan du angive din momssats for den dynamiske takst.

Når alle indstillinger for den dynamiske takst er indstillet korrekt, skal du trykke på Gem i det øverste højre hjørne for at gemme taksten. Denne takst er nu synlig i oversigtssiden for takster, og dine gasomkostninger vil blive beregnet på baggrund af denne takst.

Fast

Når du klikker på den faste indstilling, får du vist en mulighed for angive en takstsats. Her kan du angive de omkostninger pr. m3, der er vist på din energiregning eller -kontrakt. Sørg for at angive de samlede omkostninger pr. m3 for at få den mest nøjagtige visning af dine omkostninger.

Vand

Her kan du indtaste dine takster for vand. Tryk på + Tilføj vand for at angive en takst. Du vil herefter komme til skærmen med indstillinger for denne takst.

• Leverandør: Her kan du angive navnet på din vandleverandør.

• Startdato: Indstil startdatoen på denne takst.

• Takstsats: Her kan du angive de omkostninger pr. m3, der er vist på din energiregning eller -kontrakt. Sørg for at angive de samlede omkostninger pr. m3 for at få den mest nøjagtige visning af dine omkostninger.

Andre omkostninger for dynamisk prissætning

Hvilke andre omkostninger er der?

Din energileverandør skal betale disse omkostninger oveni den almindelige markedspris for at købe og sælge, herunder omkostninger ved ubalance, indenrigstransport, adgang til markedspriser og CO2-kompensation. Dette er et fast beløb pr. kWh eller m3 på 15 øre i gennemsnit. Beløbet afviger en anelse fra leverandør til leverandør.

Hvordan struktureres en dynamisk pris?

De dynamiske omkostninger består i alt af den nuværende almindelige timesats + andre omkostninger + moms. For eksempel: Hvis den almindelige timesats er 2,50 DKK, og du har en ekstra omkostning på 35 øre pr. kWh og 21 % i moms, svarer det til (2,50 + 35 øre) *1,21 = 3,43 DKK for 1 kWh.

Hvordan kender jeg de andre omkostninger?

Du kan selv beregne de andre omkostninger, du indtaster i Energy-appen. Du skal bruge følgende oplysninger:

• kWh-salgsprisen for denne time inklusive moms fra din energileverandørs app.

• Den procentvise momssats, du betaler for el.

• Den almindelige kWh-pris pr. time (du kan finde dette i Energy-appen, når du angiver satserne)

Vi anbefaler, at du laver beregninger med mindst tre decimaler for at undgå afrundingsforskelle.

Hvis du f.eks. har en salgspris på 1 DKK (fra leverandørens app), en momssats på 21 % og en almindelig kWh-timepris på 67 øre, svarer det til (1 DKK ÷ 1,21) - 67 øre = 15 øre for andre omkostninger.

Vigtige bemærkninger

• Basisomkostninger for dit forbrug (såsom yderligere moms, serviceomkostninger elle rabatter) er ikke medregnet.

• Appen understøtter ikke skiftende takster på baggrund af bestemte betingelser (som når du leverer mere til elnettet, end du bruger på årsbasis)

Ofte stillede spørgsmål

Hvor kan jeg se mine takster?

Du kan se dine takster på din energiregning eller energikontrakt.

Kan jeg ændre startdatoen for min kontrakt?

Ja, du kan ændre startdatoen for din kontrakt under Indstillinger > Takster > Startmåned.

Kan jeg angive takster fra tidligere kontrakter?

Ja, du kan angive flere takster med forskellige tidsrammer. Appen beregner omkostningerne på baggrund af alle de angivne takster med deres respektive tidsramme.